Gå till innehåll

Det är inget problem att göra om när det blir fel

Jag stickar en islandströja till mig själv. Först funderade jag jättelänge på vad jag skulle ha för mönster och sen lade jag ganska mycket tid på att välja färger. Efter att ha köpt garn så kom jag på att jag nog ville skriva om mönstret till att stickas uppifrån och ner istället för åt andra hållet. Det var också lite trixigt att fundera ut storlek. Jag vill inte ha den för bylsig, men samtidigt vill jag gärna få in den under min jacka. Efter att ha stickat oket så såg den väl stor ut, varpå jag minskade i sidorna till lagom storlek och fortsatte. När jag kom ner till höfterna så var den för tajt. Då repade jag upp till bröstkorgen igen och började öka i sidorna. I mönstret fanns inget färgmönster till nederkanten av tröjan, så jag hittade på ett som jag tyckte passade. När jag stickat det för andra gången tyckte jag att tröjan såg kort ut. Då mätte jag den mot min gamla islandströja, köpt begagnad för några år sedan. De var lika långa i det skedet. Alltså skulle min egenstickade bli längre med resåren. Jag stickade på en ganska lång resår och gjorde en sydd avmaskning som jag tycker blir snygg. Nu hoppas jag att den inte är så tajt att den kryper upp när jag har på mig den. Jag får väl sträcka ut den lite i fuktigt tillstånd, kanske.

Då var det bara ärmarna kvar. Jag hade antecknat att jag skulle börja minska på ärmarna efter tio varv. Efter tre minskningar, vart åttonde varv, så provade jag. Ärmen är absolut för tajt. Nu har jag blivit lite sur på tröjan, så den får ligga och reta mig tills jag orkar repa upp ärmen och sticka den utan minskningar en bit. Kanske är det så att hela ärmen kan stickas utan att minska. Och kanske borde jag till och med plockat upp ett par maskor extra från början. Det är så väldigt svårt att veta, för jag har också märkt att rundstickans kabel gör konstiga saker med passformen, vilket gör att det är säkrast att sticka en bra bit innan det är någon vits att lita på passformen när jag provar.

Tur att det går så väldigt snabbt att sticka i det tjocka garnet, och att jag så gärna vill ha tröjan. Den får vara värd allt fix och trix. Men snart är det så kallt att den behövs!

Bild kommer inte förrän den är klar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.