Gå till innehåll

Hur kan det bli så dyrt?

Vi tänkte åka till Paris, lite drygt en helg. Paris är tillräckligt nära för att åka tåg till, och eftersom vi helst undviker att ta oss till ställen som är svåra att ta sig till utan att flyga, så passar Paris bra.

Vi kollade upp lite tågrutter, och fastnade för Göteborg-Köpenhamn-Köln-Paris. Kollade priser, och lärde oss att det var enklast att få reda på något om man sökte hos respektive tågbolag. Till slut hade vi kollat upp lite priser, men var inte säkra på om vi skulle lyckas beställa resorna själva. Räknade lite på om interrailkort skulle vara bra. Spontant kändes det ju jättesmart, men det visade sig bli dyrare med kort än utan.

Vi åkte till Göteborgs centralstation och stod i kö för att be om prisuppgift på resa. Personen bakom disken var helt säker på att det skulle löna sig med interrailkort. Något annat fanns liksom inte på kartan. Så jag bad henne kolla vad det skulle kosta. Eftersom vi redan kollat upp rutt och tider, så kollade hon upp exakt samma resa. När hon knappat in alla plastsreservationer man behövde, så landade det på cirka 3500 kr (om jag inte minns fel), exklusive interrailkort. Med korten blir det då cirka 8500 kr. Detta för två personer till Paris tur och retur. Tydligen hade de inte tillgång till alternativa och billigare biljetter som vanliga människor kan köpa. T.ex. kunde hon inte boka en duobiljett på öresundståget, vilket verkar vara en av deras standardbiljetter. Jag förstod inte riktigt.

Jag sade nejtack och vi bokade själva istället. Köpte Köpenhamn-Köln hos Deutsche Bahn och Köln-Paris direkt hos Thalys. Det blev (med anslutning från Göteborg) 6400 kr. För hela resan, utan interrailkort. Själva korten kostar 2500 kr per person, och eftersom vi åker nattåg så skulle det knappast löna sig.

Med direktflyg från Göteborg skulle det bli 3300 kr per person, d.v.s. till och med dyrare än den tågresa vi nu lyckats boka.

Förresten var det riktigt smidigt att boka, trots att vi bemödade oss att göra det på franska och tyska. Och biljetterna fick vi via e-post och sms. Vi tänkte skriva ut dem på papper. Lite gammeldags, men man vet aldrig var tekniken är när man behöver den. Eller internettrafiken.

Sammanfattning av priserna (två personer, Göteborg-Paris, tur och retur, tåg hela vägen):
6400 kr för egenbokat tåg
8500 kr när SJ:s resebyrå skulle boka
6600 kr för flygbiljetter

Det här ska bli kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.